Home PRODUKTY KWASOTWÓRCZE

Każdego dnia pij czystą, bogatą w tlen jonizowaną wodę

 

Co zakwasza nasz organizm?


Lista składników pokarmowych, poprzez które możemy zaburzać naszą równowagę kwasowo-zasadową.  Cała żywność kwaśna ma "czerwone światło" i powinna być zabroniona osobom, które chcą odkwasić swój organizm. Ludzie zdrowi i ci, którzy chcą zachować zdrowie, powinni sięgać po nią sporadycznie i zadowalać się małymi porcjami.

Żywność zakwaszająca:

* Owoce: Pomarańcze, mandarynki itp.

* Zboża: Ryż, pszenica, grysik, gryka, orkisz, pęcak, żyto,  amarant, kukurydza, produkty piekarnicze.

* Produkty mleczne: Sery (krowie i kozie), sery fermentowane, jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, śmietana kwaśna, serwatka itp.

* Pestki: Nerkowiec, orzech brazylijski, orzeszki ziemne, masło orzechowe, orzechy laskowe, itp.

* Mięso i podroby: Cielęcina, cielęca wątroba, wołowina, baranina, wieprzowina, indyk, sarnina, jagnięcina, wątroba wołowa, ozór wołowy, wszystkie wyroby mięsne i wędliny  itp.

* Drób i dziczyzna: Gęś, indyczka, jeleń, kaczka, królik, kurczak, sarna, zając itd.

* Ryby i owoce morza: Dorsz, flądra, karp, łosoś, pstrąg, tuńczyk, ostrygi, małże, halibut, krewetki, itp.

 

* Woda i soki: Woda oczyszczona, destylowana, woda filtrowana za pomocą odwróconej osmozy, większość wód butelkowanych.